aarrow-animation-downarrow-background arrow-down arrow-left arrow-rightarrow-upcheck check chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closepause-solidplay-arrow plusradio search-glass third Video bekijken

5x een creatief idee krijg je zo

Een creatief idee. Tja, hoe kom je erop? Je kunt VILLA5 bellen. Je kunt ook alvast zelf aan de slag. Er zijn technieken die je helpen om op specifieke momenten creativiteit te stimuleren. Hier 5 brainstormtechnieken van VILLA5 die je kunt gebruiken met collega’s. 

1

Brainsteps

Bepaal het onderwerp of de probleemstelling waarover jullie willen ‘brainsteppen’. Iedereen in de groep krijgt een vel papier. Schrijf het onderwerp of de probleemstelling op dat vel papier. Nu gaat iedereen individueel zijn of haar ideeën op het vel schrijven/tekenen. Na 5 minuten geef je het vel papier aan de buurman/vrouw. Die bekijkt het en vult aan. Wanneer alle vellen rond zijn gegaan, worden de ideeën ingebracht, verzameld, gestructureerd en eventueel geprioriteerd.

2

Negatief brainstormen

Formuleer een probleemstelling die past bij het onderwerp van de brainstorm. Bijvoorbeeld: hoe zorgen we dat we inwoners betrekken in besluitvorming? Spiegel deze probleemstelling naar een negatieve variant. Hoe zorgen ervoor dat we inwoners absoluut niet betrekken in besluitvorming? Met deze negatieve probleemstelling gaan jullie aan de slag. Bedenk hoe jullie de negatieve probleemstelling voor elkaar krijgen. Daarna draaien jullie de negatieve input om. Dit worden dan automatisch positieve oplossingen.

3

De poppenkast

Benoem verschillende rollen/functies van medewerkers binnen de organisatie. Iedere deelnemer van de brainstorm krijgt een van die rollen/functies aangewezen. Die persoon ben jij nu. De poppenkast kan beginnen! Denk vanuit jouw ‘nieuwe’ rol/functie welke problemen je ziet en welke oplossingen en ideeën jij prettig zou vinden om het probleem op te lossen. Verzamel na een paar minuten alle input, bespreek dit met elkaar en beargumenteer waar nodig. Probeer de oplossingen met elkaar te combineren en structuur aan te brengen.

4

Post-it!

Ga met elkaar bij een flipover/muur/raam staan. Iedereen heeft een flinke stapel post-its en een pen. De tijd gaat lopen! Schrijf in 5 minuten zoveel mogelijk post-it briefjes vol met ideeën en plak deze op. Groepeer nu de post-its per onderwerp. Kijk of daar nog extra ideeën bij kunnen. Alles in groepjes? Kijk of je de groepen kan aanvullen met nieuwe ideeën. In de laatste ronde structureer je alle post-its en breng je prioriteiten aan. Kan je met de input al een concrete oplossing of aanpak bedenken?

5

Ideeënsex ©

Ideeënsex ©, onze eigen brainstormmethode. Deze dwingt je om voor een probleem iedere dag een aantal ideeën op te schrijven. Schrijf iedere dag, van maandag tot en met vrijdag, minimaal 5 ideeën op. Aan het einde van de week verzamel je deze ideeën en wordt het tijd voor de sex! Leg alle ideeën van de week op tafel en probeer deze te combineren tot een of meerdere concrete ideeën. Een perfecte methode voor een teamvergadering of brainstorm, waardoor collega’s voorbereid voor de dag verschijnen. De enige magic die er dan nog moet gebeuren is het koppelen van ideeën! Lukt het een week niet? Een paar dagen kan natuurlijk ook!

Bruist het na deze technieken nog niet van de creatieve ideeën? Gewoon even VILLA5 bellen.

Dit is een test
Video bekijken
Bekijk case
Bekijk bericht
Bekijk pagina
Google maps