aarrow-animation-downarrow-background arrow-down arrow-left arrow-rightarrow-upcheck check chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closepause-solidplay-arrow plusradio search-glass third Video bekijken

Merken bouwen: een strategische noodzaak

Ik zit op een terras en geniet van het zonnetje en een lekker drankje. Ik kijk om me heen. Eén dame valt me op. Ze draagt een hele gave broek, mijn favoriete merk! Verderop loopt een stel met een opvallende tas van een winkelketen. Ineens bedenk ik me dat ik daar ook nog wel even heen kan. Misschien hebben ze die toffe sneakers al binnen…. Al deze gedachten – die me veel geld gaan kosten – hebben te maken met perceptie, associaties en voorkeur. De essentie van een merk. 

De essentie van een merk 

Waar denk jij aan als je een blauwe met gele tas ziet? Waarschijnlijk die Zweedse meubelwinkel. En dat is hoe merken werken. Ze maken gebruik van associaties: alles wat je denkt of voelt zodra je de naam hoort of iets van het merk ziet. Dat is emotionele waarde voor de gebruiker.

Sterke merken hebben een sterke breinpositie. Ze zijn onderdeel van de gedachtewereld van hun doelgroep. En dat is een machtig wapen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de kopers aan het einde van hun klantreis kiezen voor het merk dat vooraf al in hun top 3 stond. Een oneerlijke strijd dus, als je niet in die top 3 staat! 

Heineken of Grolsch?

Nog een voorbeeld. Waar ga jij voor: Heineken of Grolsch? De meningen verschillen. Nogal ;). De één vindt alleen Heineken te pruimen. De ander drinkt altijd Grolsch. Maar de grote grap: in een blinddoektest proeven de meeste mensen geen verschil. Dus het gaat hier echt om merkvoorkeur. Het ene merk doet ons iets of hoort meer bij ons. Daar kiezen we voor, keer op keer.  

Bier drinken is trouwens niks voor mij. Dus voordat er reacties komen dat bier echt wel te onderscheiden is, ik vind het allemaal niet lekker en baseer dit op onderzoek ;).

Merken bouwen, werk aan de winkel 

Merken zijn niet langer slechts logo’s en slogans. Ze spelen een cruciale rol in het aantrekken en behouden van klanten. Bij het bouwen van merken ben je continu bezig een breinpositie te veroveren. Mensen worden overspoeld door informatie en keuzemogelijkheden. Daardoor is een merk bouwen geen luxe, maar eerder een strategische must. En een doorlopend proces. 

Want als merk wil je je niet opdringen aan mensen, maar een continue gesprekspartner zijn. Een band creëren. Dat betekent ook dat een merk nooit af is. Het beweegt mee zoals een gesprekpartner dat doet met zijn of haar gesprekspartner. Uiteraard door daarbij dichtbij jezelf te blijven. Want als je niet echt bent, word je direct bestraft.   

Sterke bestaande merken blijven dan ook kritisch naar zichzelf kijken. Klopt wat we uitdragen en uitstralen nog met wie we zijn? Past onze jas nog? Dat is blijven werken aan je merk. Een strategische noodzaak.  

Ik mijmer door over die leuke broek en bestel nog maar een Icetea Green, want ja, ook dat is merkvoorkeur. 

Proost! Marcella

Jouw merk bouwen?

Dit is een test
Video bekijken
Bekijk case
Bekijk bericht
Bekijk pagina
Google maps