aarrow-animation-downarrow-background arrow-down arrow-left arrow-rightarrow-upcheck check chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closepause-solidplay-arrow plusradio search-glass third Video bekijken

‘Oké, jij bouwt merken, toch? Maaruhm… Wat doe je dan eigenlijk?’ Die vraag krijg ik regelmatig. Mijn antwoord: ‘Ik leg vast waar een merk voor staat en gaat.’ Dat klinkt simpel. Dat is het niet. Want je moet echt tot de kern komen en durven kiezen. Een prachtig proces!

Tot de kern

Een merkidentiteit ontwikkelen is in de basis niets anders dan de kern van je merk echt heel (lees: héél) goed verwoorden en duiden. De fundering blootleggen. Wat is het bestaansrecht van de organisatie? Wat vinden klanten? Een sterke identiteit heeft de juiste mix tussen relevantie (voor je doelgroep), onderscheidenheid (ten opzichte van concurrenten) en geloofwaardigheid (je moet het waar kunnen maken).

Neem de Belastingdienst. Niemand neemt ze serieus als ze ineens heel overdreven en frivool naar buiten treden. Dat past niet bij het instituut dat ze zijn en wat ze doen. Het klopt niet.

Kiezen om gekozen te worden

 

Kiezen is bij je merkidentiteit het sleutelwoord. Niet alles past namelijk in je etalage. Ik zie zo vaak bedrijven voorbijkomen die álles wat ze doen en kunnen in de etalage proppen. Zo vol. Zo veel, dat ik als potentiële klant door de bomen het bos niet meer zie. En geloof me, ik zal echt niet de enige zijn ;). Bij het bouwen van je merk, maak je keuzes om gekozen te worden. Een relevante etalage waar mensen met interesse blijven staan.

Er zijn allerlei methodes om tot de kern van een merk te komen. Ze gaan in op vragen als:

  • Wie is je doelgroep en wat beweegt hen?
  • Wat zijn je kernwaarden en -kwaliteiten?
  • Wat doe je en waarom doe je het?
  • Waar geloof je in als organisatie en wat is daarmee je why?
  • Hoe onderscheid je je ten opzichte van concurrenten en welke positionering kies je?
  • Wat beloof je jouw doelgroep?
Als ik zeg: ‘Alles voor een glimlach!’ Zeg jij…

Juist: Coolblue! Dat is de krachtige communicatieve doorvertaling van de kern van het merk Coolblue: gewoon verwonderen. En de bijbehorende merkwaarden van de organisatie: eigenzinnig (een beetje anders), flexibel (durf te veranderen), vrienden (eerlijk, direct, open) en gewoon, doen (elke dag een beetje beter). Klopt als een bus, toch?

Tot de puzzelstukjes vallen

De kern boven tafel krijgen betekent scherpe vragen stellen. Maar ook piekeren, duiden en schaven. En dat proces is net zo belangrijk als het resultaat. Door met elkaar te bouwen aan het merk ontstaat binding. En groepsdynamiek doet veel. Die mondige collega die overal wat van vindt. De stille kracht die soms verrassend uit de hoek komt. De juiste mix van collega’s zorgt voor energie en discussie. Zodra die scherpe antwoorden er zijn, zijn er duidelijke knopen doorgehakt. De puzzelstukjes vallen in elkaar: de kern van het merk.

Het is mijn werk, maar dat moment blijft magisch. Iedere keer weer!

Dus of ik merken bouw? Ja. Maar eigenlijk is de term merkenbakker beter. Iemand die samen met de organisatie en collega’s van de juiste ingrediënten een heerlijk merkverhaal bakt. En er daarna voor zorgt dat iedereen ervan hoort. In de organisatie en daarbuiten. Je wil dat mensen door je aantrekkelijke etalage en de lekkere geur, naar binnen worden gelokt. En dat jouw merk en producten als warme broodjes over de toonbank vliegen, toch?

Dan zit je gebakken!

Samen je merk bakken?

Dit is een test
Video bekijken
Bekijk case
Bekijk bericht
Bekijk pagina
Google maps