Met deze 5 brainstormtechnieken slinger jij gegarandeerd de ideeënmotor aan

 

  1. GO Brainstepping!

Stap voor stap

Het idee van brainstepping is dat je elkaars ideeën en breinspinsels aanvult en inspiratie krijgt van elkaar. Iedereen krijgt een blaadje en schrijft het onderwerp waarover gebrainstormd moet worden in het midden. Daarna begint iedereen met het opschrijven van ideeën om het onderwerp heen, als een soort mindmap. Na een paar minuten geef je je blaadje door aan degene naast je. Deze leest jouw ideeën en vult ze aan. Na verloop van tijd hebben jullie allemaal mindmaps gemaakt. Verzamel deze dan en bundel alle ideeën. Hierna filter je de ideeën en houd je over waar iedereen enthousiast van wordt. Dit doe je net zolang tot er een concreet idee ligt. Teamwork!

  1. Negatief brainstormen

Omdenken!

Mensen zijn eerder geneigd om negatief te denken, dan positief. Dit kun je juist gebruiken! Bedenk bij een brainstormsessie eerst het slechtste idee voor jouw case. Waarom? Na het bedenken van het slechtste idee ga je namelijk grenzelozer nadenken. De ideale start voor het bedenken van een top idee!

Het werkt als volgt: spiegel eerst je probleemstelling. Is de probleemstelling bijvoorbeeld: ‘hoe blijven we in contact in de coronaperiode?’, dan wordt dit na het spiegelen: ‘hoe zorgen we voor een nog grotere afstand?’. Ga daarna negatief denken: bedenk antwoorden op de gespiegelde vraag en maak het probleem nóg groter. Klaar met alle negativiteit? Draai de negatieve ideeën om tot positieve ideeën. Voilà, jouw briljante idee is geboren.

  1. Rollenspel

Bekijk het probleem of onderwerp eens vanuit een ander perspectief

Geef iedereen die meedoet aan de brainstormsessie een bepaalde rol of functie, zoals politieagent, juffrouw, zakenman, etc. Verplaats je allemaal in deze rol. Welke problemen en oplossingen zien de verschillende rollen? Verzamel al deze input, bespreek deze en beargumenteer ze. Doordat de rollen heel verschillend zijn ontstaan er leuke en interessante discussies. Combineer de oplossingen. Zo ontstaat er een oplossing of idee waar iedereen zich in kan vinden.

  1. Post-its plakken

Vrijheid, blijheid

Een veel gebruikte techniek. Het idee is simpel: maximaal post-its plakken op de muur met betrekking tot een onderwerp. Op die post-its kan van alles staan: ideeën, dingen die je bij het onderwerp vindt passen, inspiratie, noem maar op. Onthoud dat alles kan en alles mag! Na deze vrije brainstorm bekijk je de post its, en kun je ze clusteren tot er een concreet idee ontstaat. Het voordeel van deze grenzeloze manier van brainstormen, is dat je verschillende post-its met elkaar kunt combineren en er ideeën of oplossingen ontstaan die je eerst niet had bedacht.

  1. Verplicht nummertje: Ideeënseks by VILLA5

Daar waar ideeën geboren worden

Alleen ideeën bedenken kan best lastig zijn. Daarom is het altijd beter om samen te brainstormen. En geef het ook de tijd. Probeer eens de kracht van ideeënseks!

Je pakt het onderwerp waarvoor je iets moet bedenken. Elke dag bedenk je hier vier ideeën voor. Deze schrijf je op. Dit doe je 5 dagen lang. Zo heb je aan het eind van de week dus 4 x 5 = 20 ideeën. Stel, je doet dit samen met 5 collega’s, dan zit je aan het eind van de week al op 100 ideeën!

Al die ideeën verzamel je en probeer je te combineren tot één of meerdere hoogtepunten. En daar is het: een nieuwgeboren idee als resultaat van jullie ideeënseks. Het is snel, effectief én het kan op ieder moment van de dag!

 

Dat was ‘m alweer. We sluiten af met nog een paar brainstorm tips:
  • Voordat je met ideeën begint te strooien, start ontspannen of maak even kennis met elkaar. Voor een effectieve brainstormsessie moet iedereen zich op z’n gemak voelen!
  • ‘Ja maar’ is nooit een antwoord op iemands inbreng. Alle input is goed.
  • Las (spontaan) pauzes in.
  • Maximaal tien personen. Dit houdt het overzichtelijk.

SUCCES