Maak content waar je doelgroep iets aan heeft

Dat klinkt misschien logisch, maar in de praktijk zenden we nog veel vanuit onze eigen behoefte. ‘Koop dit’, ‘bel ons nu’. Maar helaas, dat werkt niet meer. Die verkooppraatjes zijn verleden tijd. In 2022 (en daarna) wil je doelgroep iets aan jouw content hebben. Dit heet Inbound marketing. Watte? Ja, onthoud ‘m. Een term die je de komende jaren nog veel gaat horen. Het gaat dus om de inhoud. Zorg dat je content niet direct iets verkoopt, maar help je volgers verder én maak die inhoud relevant. Wanneer jij kwalitatief goede content plaatst, waar je klant iets aan heeft en op dat moment naar op zoek is, bouw je een relatie op met de klant. De kans is dan veel groter dat ze ook jouw website of webshop bezoeken. Een voorbeeld hiervan is ook de communicatie rondom corona. Houd klanten op de hoogte van de maatregelen en wat dat voor jouw product betekent. Luister dus goed naar wat er speelt. Dit vraagt om de juiste voelsprieten en voor grotere organisaties om een samenwerking tussen de sales-, marketing- en servicemedewerkers. Een beetje voorwerk, maar dat levert wel wat op.

Creëer FOMO-momenten

Waarom keek jij afgelopen weekend naar die ene voetbalwedstrijd? Of moést je Wie is de Mol volgen? Juist: door het FOMO-effect. The Fear Of Missing Out. Natuurlijk kun je die uitzendingen terugkijken (bij de meeste tv-abonnementen), maar toch wil je het graag “live” zien zodra het wordt uitgezonden. Door corona werd live content vorig jaar ontzettend populair. Denk aan webinars, bijeenkomsten, shows en uitzendingen. We hebben er zelf met STUDUO ook een heel aantal georganiseerd. En die content werkt. Want exclusieve content is spannend en wekt interesse. Denk dus bij de marketingplannen voor dit jaar eens na over de mogelijkheden van live content én het FOMO-effect. Wat kun jij doen?

Houd het kort en bondig

We hebben geen tijd, worden overspoeld met content en screenen razendsnel op relevantie. Als je wil dat iemand je tekst leest en goed begrijpt moet je het kort en duidelijk houden. En dan hebben we het vooral over de schrijfstijl. Gebruik liever punten dan komma’s, vermijd hulpwerkwoorden (zullen, kunnen, hebben) en schrijf actief. Bepaal vooraf goed wat je kernboodschap is en dwaal niet te veel af. Werk met goede koppen en pakkende titels. Verwerk interessante keywords in je tekst en lees ‘m nog 2 keer hard op voor. Overal waar je hapert, naar adem moet happen of zelf de interesse verliest is er werk aan de winkel. In 2022 gaan we voor kort, maar krachtig!

Meer contenttips voor 2022

‘Niet weer die corona…’

Helaas wel. Een trend uit noodzaak. Want ook dit jaar komen we niet onder coronacommunicatie uit. Het is belangrijk voor contentmarketeers om een proactief crisiscommunicatieplan te hebben. Want hoe informeer jij jouw klanten over de continu wisselende situatie? Laat je klanten in dit soort crisissituaties zien dat je aan ze denkt en om ze geeft, door ze te informeren en te helpen. Wees voorbereid en vergeet dit onderdeel dan ook dit jaar niet in je contentstrategie. En zorg dat deze communicatie aansluit bij je merk.

Owned kanalen

Afgelopen jaar hebben we een wereldwijde storing meegemaakt van de Social Media kanalen. Voor sommige was dit een rustig avondje, maar voor anderen was het een ramp. Wanneer je als ondernemer afhankelijk bent van niet-eigen platforms om je producten op te verkopen, content op te delen of advertenties te plaatsen werd je door deze storing flink wakker geschud. Want zo’n storing kan natuurlijk vaker gebeuren. Ook kan het zo zijn dat je boodschap nauwelijks meer iemand bereikt door algoritmewijzigingen.

Wil je voorkomen dat je hele bedrijfsvoering instort wanneer niet-eigen kanalen offline gaan? Zorg er dan voor dat je jouw content allereerst op je eigen platforms plaatst (zoals je website) en daarna verspreidt via externe kanalen. Voorbeeld: post je blog eerst op je eigen website en daarna op sociale media, plaats een video op je YouTube-kanaal én op je website enz. Als je jouw content op deze manier veiligstelt op je eigen kanalen, heb je tijdens een volgende storing geen paniek

Content-ready voor 2022? Succes!