Kim vertelt:

Vroeger – en dan praat ik eigenlijk over een paar weken voor de coronacrisis – vond ik thuiswerken heerlijk. Geen afleiding, echt een dagje knallen. Telefoneren met klanten zonder dat je collega’s stoort of je volledig storten op dat ene plan dat nog uitgewerkt moest worden. Een dagje ongestoord meters maken.

Laatst was ik even in onze VILLA in Ommen voor een laptopstandaard en toetsenbord. Mijn werkhouding thuis kon namelijk wel wat aandacht gebruiken. Het was zo stil in de VILLA. Het deed pijn om daar alleen te zijn. Natuurlijk ben ik wel eerder alleen in de VILLA geweest, meestal later op de avond of heel sporadisch al voordat iemand op kantoor was. Maar deze keer was het anders. Deze keer wist ik niet wanneer het hier weer vol zou zitten met collega’s. Heel bizar.

Thuiswerken voor dummies

Ik moet eerlijk zeggen dat het thuiswerken voor mij prima gaat. Wel vind ik het super-saai dat er geen mensen om me heen zijn. Gelukkig gaan de meeste opdrachten gewoon door, dus heb ik nog genoeg werk te doen. Dat leidt wel af. Door de jaren heen, en nu in een sneltreinvaart, heb ik geleerd om mezelf het thuiswerken makkelijker én comfortabeler te maken. Ik deel deze lessen (TT’s) met jullie!

TT: Thuiswerk-Tips 

‘Ahh, mijn rug!’ Thuis beschik je (meestal) niet over de Arbo-technisch verantwoorde werkplekken, zoals op kantoor. Je werkt aan de keukentafel, achter je bureau, vanaf de bank of vanuit bed (die laatste raad ik trouwens niet aan). Hoe kun je vanaf die plekken toch op een gezonde manier werken? Gouden regel: wissel je werkplek af! Zit niet de hele dag achter je scherm. Bewegen is belangrijk en je werkhouding achter de computer is ook erg belangrijk. Ik heb een aantal tips voor je:

1 | Verander regelmatig van werkhouding 

Bellen kan goed staand. Zelf loop ik door de woonkamer tijdens een telefoongesprek. Lezen kan weer prima vanuit een luie stoel. Typen en vergaderen moet wel echt vanachter het beeldscherm. Dat kan zowel zittend als staand. Ik ben fan van staand werken. Op kantoor, met zit-sta bureaus, is dat makkelijker dan thuis. Een sta-werkplek maak je door een tijdelijk bureau op ellebooghoogte te maken. Bijvoorbeeld met een stevige kartonnen doos, een bijzettafeltje of pakken printerpapier op het bureau. Creatief hè ;).

2 | Een goede werkplek maak je zo (afgekeken van TNO en Arbo).

Zet het beeldscherm recht voor je, vaak staan beeldschermen namelijk te hoog. Stel je stoel- en tafelhoogte zo op elkaar af dat je armen en schouders een ontspannen houding hebben. Dit lukt het best met je ellebogen op, of net iets boven, tafelhoogte. Zorg dat je ellebogen dicht bij je lichaam blijven wanneer je de muis gebruikt. Een smal toetsenbord geeft ruimte om de muis dichter bij je lichaam te plaatsen.

3 | Zo, nu zit, of sta je dus lekker. En toen? Een paar handige programma’s voor vergaderingen

Contact met collega’s en klanten is in deze periode heel belangrijk. Welke programma’s je daar het beste voor kunt gebruiken? Wij werken ondertussen alweer een jaar met Microsoft Teams. Dat vind ik een ideaal programma. En heel Nederland geloof ik met mij – iedereen kent het in ieder geval wel. De softwareprogramma’s waar ik op dit moment veel in vergader:

Persoonlijk vind ik de bovenste twee het fijnste werken.

4 | De DoMiBo  

Elke donderdag hebben wij als Team VILLA5 en COMcept een donderdagmiddagborrel (domibo). Hét sociale geluksmoment van de week! Heerlijk om te zien waar mijn collega’s elke keer weer zitten. De ene keer is het de keukentafel, de andere keer een van de slaapkamers van de kinderen (de plek waar nog een beetje rust is) en ik heb zelfs collega’s op de grond zien zitten.

Die domibo kan ik elk bedrijf aanraden. Tip: gebruik hiervoor Zoom.us. Klik rechts bovenin op ‘gallery’ en je ziet gezellig iedereen tegelijk. Dit kan ook via Microsoft Teams, maar dan zie je maximaal vier personen tegelijk in beeld. Vaak de mensen die het meest zeggen… 😉

5 | Online inspireren en informeren

Om iedereen die thuiswerkt te blijven inspireren op het gebied van marketing en communicatie, hebben wij (VILLA5 en COMcept) samen met Future Communication Hét Online Communicatie Event georganiseerd. Elke donderdagochtend geven we leuke workshops en interviews met handige marketing en communicatie-tips. Ik gaf samen met Laura de online sessie: ‘Brainen kun je trainen’. Superleuk om te doen!

Mijn tip dus voor jou, doe mee met ons live-event! Blijf kennis vergaren. Het is helemaal gratis!

Aanstaande donderdag is de 3e editie. Ben je erbij? Geef je even op via: hetonlinecommunicatieevent.nl. Daar vind je ook het programma!

TROTS 

Ik sluit deze blog af met dat ik trots ben op hoe snel de wereld zich aanpast. Klanten innoveren in rap tempo en iedereen doet er alles aan om de wereld draaiende te houden. We hebben inderdaad geen keus, maar we proberen er samen wel het beste van te maken. Want alleen samen krijgen we Corona onder controle!

Liefs, Kim