Een huisstijl is jouw visuele identiteit. Het zorgt voor eigenheid en herkenbaarheid. Maar wat maakt nou een goede huisstijl? Is het alleen smaak of gaat om iets meer dan dat? En waar bestaat een huisstijl uit? Onze vormgevers Lisa en Daan doen een boekje open over de geheimen van een huisstijl waar je niet omheen kunt! Hoe zit ’t met die van jou?
Jouw identiteit, die moet je uitstralen
‘Een huisstijl moet passen als een jas’, zeggen we altijd. Daarmee bedoelen we dat het moet aansluiten bij wie jij bent als bedrijf of organisatie: waar je voor staat en wat je doet. Sta je als merk bijvoorbeeld voor innovatie, eigenzinnigheid en enthousiasme, dan kijken we bij de ontwikkeling van een huisstijl ook naar elementen, vormen en kleuren die zulke associaties oproepen. Een huisstijl krijgt dan bijvoorbeeld verrassende kleuren en straalt vernieuwing uit. Bij een organisatie die meer staat voor vertrouwen en nuchterheid passen andere vormen, kleuren en typografieën.
Die basis, dus waar een merk voor staat, is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Daarom werken we nauw samen met onze creatief strategen zoals Dennis en Marcella, die deze basis met bedrijven en organisaties neerzetten in een merkstrategie en communicatieconcept.
Waaruit bestaat een huisstijl eigenlijk?
Een huisstijl bestaat uit een aantal onderdelen:
- Logo
- Typografie
- Kleur
- Vormen/stijlelementen
- Beeld
Logo
Een logo is de basis van iedere huisstijl. Het geeft een merk een herkenbaar gezicht en zal op bijna alle (communicatie)uitingen zichtbaar zijn. Daarom starten we bij de ontwikkeling van een huisstijl altijd met het logo.
Voor een logo gelden een aantal basisregels. Allereerst moet het natuurlijk aansluiten bij de identiteit van het merk. We maken keuzes in vormen, kleuren en de typografie. Verder geldt voor een logo de kunst van het weglaten: met zo min mogelijk elementen het juiste gevoel uitstralen. Daarnaast is het belangrijk dat een logo tijdloos is. Een tijdloos logo is clean, simpel en herkenbaar. Geen rare typografieën of ingewikkelde creaties die over 10 jaar irritaties opwekken. Een logo zo lang mogelijk hetzelfde houden, dat is wat je wilt. Verder hebben goede logo’s altijd iets unieks.
Voorbeeld: het door ons opgefriste logo van Van Lenthe Dalfsen.

Er bestaan verschillende soorten logo’s. Denk aan een logo dat bestaat uit een beeldmerk, alleen de merknaam of een wel/geen ondertitel heeft. Voordat we starten met het creëren van een logo kijken we vanuit de merkstrategie en in overleg met de klant waar we voor gaan. Dit kan ook een combinatie zijn.
Logo met beeldmerk
De herkenbaarheid van het logo zit in een beeldmerk. Dit is een grafisch element dat opvalt. In ons eigen logo is dat de 5. Een beeldmerk geeft snel gevoel en herkenbaarheid aan je merk en kan heel eenvoudig zijn. Een beeldmerk wordt vaak gebruikt in combinatie met de naam van je merk. Je kunt een beeldmerk gebruiken als herkenbaar element in middelen of op je producten. Daar staat je bedrijfsnaam dan niet altijd bij. Is dit iets wat je wilt of voor je ziet? Dan is het ontwikkelen van een beeldmerk een goede keuze!
Een voorbeeld van een beeldmerk is de ster-achtige vorm van Kendis.
Logo als woordmerk
Bij een woordmerk ligt de herkenbaarheid van het logo in de organisatie- of bedrijfsnaam zelf. Die naam is opgemaakt in unieke stijl. Bij zo’n logo speelt unieke typografie of een custom-font een belangrijke rol. De keuze voor alleen een woordmerk kan interessant zijn als je naam het product zelf is of als je merknaam een oproep is, bijvoorbeeld in een campagne.
Zie als voorbeeld het logo voor de Vechtdal Natuur Experience.
Logo met ondertitel
Ook kun je ervoor kiezen een ondertitel een vast onderdeel van je logo te maken. Het toevoegen van een ondertitel is een aanrader als je bedrijfs- of organisatienaam van zichzelf niet voldoende zegt wat je doet. Een ondertitel is een korte en krachtige zin die beschrijft wat je doet of wie je bent.
Een voorbeeld daarvan is Ontplooj, met daaronder de ondertitel: Werkontwikkelbedrijf Regio Almelo.
Maar alles kan natuurlijk ook in de mix! Zoals bij Aveco de Bondt. Dit logo heeft een beeldmerk én ondertitel.

Kleuren
De keuze voor kleuren zijn erg bepalend in een huisstijl. Bepaalde kleuren staan voor een gevoel of associatie. Zo staat de kleur geel voor creativiteit, plezier en vrolijkheid. En blauw bijvoorbeeld voor zakelijkheid, vertrouwen en stabiliteit. Op basis van waar een merk voor staat (identiteit) maken wij keuzes voor kleuren die de juiste associaties opwekken passend bij het merk.
Typografie
Van onschatbare waarde voor elke huisstijl. Een lettertype vertelt namelijk net zo veel over jouw bedrijf als de kleuren die je gebruikt. Typografieën met een ronde vorm ogen vriendelijker en toegankelijker dan typografieën met scherpe hoeken. En daarbij kan een uniek lettertype enorm bijdragen aan de herkenbaarheid van je stijl.
Vormen/stijlelementen
Vormen en stijlelementen maken je huisstijl compleet. Deze vind je terug in middelen van jouw merk, zoals het briefpapier of de website. Ze maken ontwerpen voor jouw merk herkenbaar, eigen en uniek. Vanuit het logo kijken we of er vormen zijn die doorvertaald kunnen worden in stijlelementen. Niet letterlijk, maar bijvoorbeeld een gedeelte of een negatieve ruimte. Gebruik je in je logo een afgeronde rechthoek? Dan kunnen we dit in je huisstijl als element terug laten komen, bijvoorbeeld als vlak waarin je fotografie plaatst.
Als voorbeeld zie je hier een aantal communicatiemiddelen van Ontplooj. Als basis is gekozen voor de kleuren paars en groen: toegankelijk en vriendelijk maar ook een tikje zakelijk. In het logo vind je het beeldmerk van Ontplooj terug in de dubbele ‘oo’. Deze symboliseren twee ogen: ‘oog voor jou’, en een pijl die staat voor beweging. In de huisstijl en middelen vind je dit element dan ook terug!

Beeld
In fotografie is heel veel te vangen. Sfeer, karakter en gevoel kunnen in een foto direct duidelijk worden. Beeld speelt voor veel organisaties een belangrijke rol bij het vertellen van hun verhaal. Daarom is een fotografie/beeldconcept een vast onderdeel van de huisstijl. Wat moet er in foto’s terugkomen? En zijn er bepaalde standpunten die goed bij de boodschap van een merk passen? Ook kunnen we herkenbaarheid toevoegen door bepaalde filters op fotografie. Daar denken we over na. Zo zorgt ook je beeldgebruik voor herkenbaarheid.
Voorbeeld: beeldconcept voor Esser Clinics

Een huisstijl die past als een jas
Dus wat maakt een huisstijl goed? Nou als het logo, de kleuren, typografie en stijlelementen naadloos aansluiten bij jouw identiteit en het juiste gevoel opwekken bij jouw doelgroep. Jouw uitstraling moet je helpen om jouw verhaal te vertellen.
Doe eens een test, wat voor gevoel en associaties krijgen mensen bij jouw logo en stijl? Klopt dat met waar jouw merk voor staat?
Nou, dit was een kijkje in onze keuken! Wil je dat wij jouw stijl eens onder de loep nemen? Of zoek je een gaaf logo en een passende huisstijl? Bel of mail!