Jouw identiteit, die moet je uitstralen

‘Een huisstijl moet passen als een jas’, zeggen we altijd. Daarmee bedoelen we dat het moet aansluiten bij wie jij bent als bedrijf of organisatie: waar je voor staat en wat je doet. Sta je als merk bijvoorbeeld voor innovatie, eigenzinnigheid en enthousiasme, dan kijken we bij de ontwikkeling van een huisstijl ook naar elementen, vormen en kleuren die zulke associaties oproepen. Een huisstijl krijgt dan bijvoorbeeld verrassende kleuren en straalt vernieuwing uit. Bij een organisatie die meer staat voor vertrouwen en nuchterheid passen andere vormen, kleuren en typografieën.

Die basis, dus waar een merk voor staat, is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Daarom werken we nauw samen met onze creatief strategen zoals Dennis en Marcella, die deze basis met bedrijven en organisaties neerzetten in een merkstrategie en communicatieconcept.

Waaruit bestaat een huisstijl eigenlijk?

Een huisstijl bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Logo
  • Typografie
  • Kleur
  • Vormen/stijlelementen
  • Beeld

Logo

Een logo is de basis van iedere huisstijl. Het geeft een merk een herkenbaar gezicht en zal op bijna alle (communicatie)uitingen zichtbaar zijn. Daarom starten we bij de ontwikkeling van een huisstijl altijd met het logo.
Voor een logo gelden een aantal basisregels. Allereerst moet het natuurlijk aansluiten bij de identiteit van het merk. We maken keuzes in vormen, kleuren en de typografie. Verder geldt voor een logo de kunst van het weglaten: met zo min mogelijk elementen het juiste gevoel uitstralen. Daarnaast is het belangrijk dat een logo tijdloos is. Een tijdloos logo is clean, simpel en herkenbaar. Geen rare typografieën of ingewikkelde creaties die over 10 jaar irritaties opwekken. Een logo zo lang mogelijk hetzelfde houden, dat is wat je wilt. Verder hebben goede logo’s altijd iets unieks.

Voorbeeld: het door ons opgefriste logo van Van Lenthe Dalfsen. 

Beeld

In fotografie is heel veel te vangen. Sfeer, karakter en gevoel kunnen in een foto direct duidelijk worden. Beeld speelt voor veel organisaties een belangrijke rol bij het vertellen van hun verhaal. Daarom is een fotografie/beeldconcept een vast onderdeel van de huisstijl. Wat moet er in foto’s terugkomen? En zijn er bepaalde standpunten die goed bij de boodschap van een merk passen? Ook kunnen we herkenbaarheid toevoegen door bepaalde filters op fotografie. Daar denken we over na. Zo zorgt ook je beeldgebruik voor herkenbaarheid.

Voorbeeld: beeldconcept voor Esser Clinics
Esser Clinics fotografie-concept

Een huisstijl die past als een jas

Dus wat maakt een huisstijl goed? Nou als het logo, de kleuren, typografie en stijlelementen naadloos aansluiten bij jouw identiteit en het juiste gevoel opwekken bij jouw doelgroep. Jouw uitstraling moet je helpen om jouw verhaal te vertellen.

Doe eens een test, wat voor gevoel en associaties krijgen mensen bij jouw logo en stijl? Klopt dat met waar jouw merk voor staat? 

 

Nou, dit was een kijkje in onze keuken! Wil je dat wij jouw stijl eens onder de loep nemen? Of zoek je een gaaf logo en een passende huisstijl? Bel of mail!

 

Groetjes, Daan en Lisa