Creatieve drugs

“Zo wat ben je weer creabea bezig” hoor ik mijn moeder zeggen als ik een illustratie heb gemaakt, een zelfgemaakte kast klaar heb of een mooie foto heb geschoten. ‘Creabea’ persoonlijk vind ik het echt een heel vies woord. Ik zie mezelf meer als een creatieve doener die altijd ideeën in haar hoofd heeft, daar heel blij van wordt en bezig is met ze uit te voeren. Deze ideeëntrein dendert altijd door, thuis en op het werk. De ene keer effectiever dan de andere keer.

Iedereen is creatief!

Om mij heen hoor ik het vaak; ‘Ik ben totaal niet creatief!’ Onzin! Wat mij betreft is iedereen creatief. Ik zie creativiteit als een manier van waarnemen, denken of doen. Het vermogen om dingen bij elkaar te brengen. En ja, iedereen doet dat op zijn/haar eigen manier. De een kan zijn creativiteit alleen makkelijker tevoorschijn toveren dan de ander. De een is minder bang om onzin uit te kramen of roept makkelijker iets wat in hem/haar opkomt dan de ander. Creativiteit is niet te leren. Het zit al in je. Je moet alleen zorgen dat je hersenen ermee aan de slag gaan.

Hoe dan?

Zorg voor een goede setting, voldoende input en prikkels en ga met een open houding aan de slag. Dat is dan ook precies wat wij bij VILLA5 doen als we ideeën bedenken voor onze klanten. Soms doen we dat ‘in house’ met onze creatieve doeners, maar ook regelmatig samen met onze klanten tijdens een Creatief Doenerij.

We starten met het inkaderen van de vraag en bespreken wat we willen bereiken. Dan gaan we los! Heel leuk is om juist te starten met het bedenken van het slechtste idee voor de case. Waarom? Hoor ik je denken. Het is bewezen dat je na het bedenken van het slechtste idee je grenzelozer gaat denken. En voilà dé ideale bodem voor het ontstaan dat ene top idee!

Een andere techniek is de mindmap. Zet je case of vraag op het midden van een vel en bedenk om deze vraag allemaal aanknopingspunten en thema’s. Dit zijn allemaal haakjes die zo maar weer kunnen leiden tot andere haakjes en die je dwingen de case vanaf een andere invalshoek te bekijken. Supermooie creatieve triggers!


Ontstaat er onverwacht een dip tijdens een creatieve sessie? Dan delen we de sessie gewoon op. Na een korte break zijn we weer fris om door te brainen op de opgeschreven spinsels van voor de pauze. En vergeet die kostbare plaspauzes niet. Daar ontstaan vaak de mooiste ideeën!

Zo hebben we nog tal van brainstrommethoden op de plank liggen. Dus lopen we onverhoopt vast, dan proberen we het op een andere manier. En doorrrrr. Dat ultieme idee ligt echt ergens verscholen.

Maar misschien wel het belangrijkste bij een creatieve brainstorm is dat we ervoor zorgen dat iedereen vrij gaat nadenken. Door de juiste setting te creëren en te benadrukken dat er geen verkeerde ideeën bestaan. Want geloof me, een idee dat in eerste instantie waardeloos lijkt kan 10 minuten later, in combinatie met een ander idee, briljant zijn.

Een creatieve trip

Pas als je grenzen los kan laten en je hersenen de kans geeft om mooie verbindingen te maken bedenk je de mooiste ideeën. Wat is dat toch een heerlijk gevoel. Er komen allerlei spinsels boven drijven. De een nog beter dan de ander. Je krijgt een glimlach op je gezicht. Langzaam vormt hét idee zich. Een heerlijk gevoel. Je zit te stuiteren op je stoel. De creatieve drugs werkt…. Geloof me dan komt hét idee vanzelf en dat kan ook jij als ‘niet-creabea’ bedenken!

Toch wat hulp nodig? Dan kun je onze creatieve doeners altijd bellen.

Geschreven door: Marcella Meijers

Ook mijn collega creatieve doeners bij VILLA5 zijn niet alleen binnen kantooruren bezig met het bedenken en uitvoeren van creatieve spinsels. Weten waar zij mee bezig zijn? Bekijk het in deze video>>